Ομιλία του Λάζαρου Μαλούτα στην παρουσίαση του συνδυασμού “ΕΝΟΤΗΤΑ για το Δήμο Κοζάνης”

Φίλες και φίλοι

Σας καλωσορίζω σήμερα εδώ, σε αυτή  στην πρώτη δημόσια εκδήλωση, στη συνάντηση παρουσίασης και γνωριμίας με τον συνδυασμό της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ».

Θέλω να σας ευχαριστήσω όχι μόνο για την παρουσία σας εδώ, αλλά και για την στήριξή σας στο δύσκολο εγχείρημα.

Διεκδικούμε και αισιοδοξούμε : να οδηγήσουμε το Δ. Κοζάνης για την επόμενη πενταετία.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους αυτοδιοικητικούς που συνεργαστήκαμε και πορευτήκαμε μαζί  όλη αυτή την τριετία και επιτελέσαμε ένα δύσκολο αλλά αξιόλογο έργο.

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Δημοτικούς Συμβούλους , που για τους δικούς του λόγους ο καθένας, δεν θα συμμετέχουν στη νέα μας  προσπάθεια, αλλά με την παρουσία τους σήμερα εδώ, μας προσφέρουν την στήριξή τους.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, διότι η προσπάθεια που καταβάλλαμε και το έργο που υλοποιήσαμε, τους 40 αυτούς μήνες της θητείας μας, ήταν και μεγάλο και δύσκολο.

Σε αυτό το έργο εκτός από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, συμμετείχαν και βοήθησαν πολλοί,  οι εργαζόμενοι στο Δήμο, συνεργάτες και στελέχη υπηρεσιών τοπικών και κεντρικών, αλλά και οι πολίτες του Δήμου μας, που μέσα από επιτροπές και διαδικασίες διαβούλευσης, με τη συμμετοχή τους, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, συνέβαλαν στην παραγωγή του έργου μας.

Δουλέψαμε σκληρά, είχαμε όραμα, γνώση και σχέδιο και αυτό υλοποιήσαμε. Αξιοποιήσαμε όλες τις ιδέες και τα νέα εργαλεία που υπήρξαν, ώστε να μεγιστοποιούμε το αποτέλεσμα.

Έχουμε την ευαισθησία να αφουγκραζόμαστε τους πολίτες .

Σταθήκαμε δίπλα τους με καθαρές και υπεύθυνες κουβέντες.

Γιατί εμείς έχουμε καθαρές και συγκροτημένες θέσεις και δεν φοβόμαστε να τις ανακοινώσουμε και να τις συζητήσουμε δημόσια.

Δεν φερόμαστε σαν τον Πόντιο ΠιλάτοΕίμασταν και είμαστε δίπλα στους πολίτες κάθε στιγμή σε κάθε κοινωνικό αγώνα, σε κάθε διεκδίκηση. Σε εμάς είναι άγνωστες οι λέξεις: δεν γνωρίζω, ίσως, δεν είμαι ο κατάλληλος, δεν είμαι ο αρμόδιος. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες και ευθύνες, για όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τον πολίτη και την κοινωνία. (ΔΕΗ, σεισμός).

Και για όσους όψιμα ανακαλύπτουν τις προοπτικές που έχει αυτός ο τόπος, νομίζω ότι με τις καθυστερημένες επισημάνσεις τους, δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να επιβραβεύουν τα αντανακλαστικά που η δημοτική αρχή έγκαιρα επιδεικνύει.

Το  εντυπωσιακό πάντως είναι ότι κάποιοι επιμένουν στο να επισημαίνουν διαρκώς, ότι όταν αυτοί δεν είναι η πηγή ή οι εμπνευστές στην δημιουργία ενός οράματος,  τότε όλα συμβαίνουν από τα πάνω. 

Φίλες και φίλοι

Η χώρα μας περνά την μεγαλύτερη κρίση μετά τον πόλεμο. Μια κρίση η οποία είναι πολύπλευρη και όχι μόνο πολιτική, ή οικονομική.  Είναι κρίση αξιοπιστίας που διαπερνά το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας από άκρη σε άκρη.

Η χώρα βιώνει μια παρατεταμένη υφεσιακή  πορεία, μια πορεία η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα την ανεργία.  Η περιφέρειά μας, η περιοχή μας είναι από αυτές που είναι πρωταθλητές στην   ανεργία ,και βέβαια το σύνολο του παραγωγικού δυναμικού της αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή οικονομική δυσπραγία.

Η Περιφέρειά μας λόγω της κατάστασης  που περιγράψαμε υφίσταται μια πληθυσμιακή συρρίκνωση. Ο  Δήμος μας είναι ο μοναδικός της Περιφέρειας που συνεχίζει να κρατάει αριθμητικά το δυναμικό του αν και όχι ποιοτικά, γιατί όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε δυστυχώς και την περιφέρειά μας σε μια αποδυνάμωση του έμψυχου υλικού της, και ιδίως του πιο δυναμικού, του πιο παραγωγικού, των νέων μας.

Η αυτοδιοίκηση  διανύει την πρώτη Καλλικρατική περίοδο μετά τη μεγάλη μεταρρύθμιση που έγινε και που οδήγησε στην αναδιάθρωσή της, ώστε σήμερα να αποτελείται από 325 Δήμους.

Διανύουμε το τέταρτο  έτος της αυτοδιοικητικής περιόδου , που είναι η  περίοδος της προσαρμογής.  Η γνωριμία με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, η συναντίληψη της λειτουργίας και της αναπτυξιακής πορείας , και βέβαια η συμπόρευση του πολιτικού προσωπικού , των εργαζομένων και των πολιτών που δρομολογήθηκε από το νέο πλαίσιο λειτουργίας μας ήταν πρωταρχικό καθήκον. 

Καταφέραμε από τον  πρώτο  χρόνο να εξομοιώσουμε τη λειτουργία μας, τα μηχανογραφικά μας συστήματα, τα οικονομικά μας,  τον τρόπο που υλοποιούμε τα έργα μας και γενικά τον τρόπο λειτουργίας  μας στη διοίκηση, στην καθαριότητα, στις δομές και υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, συλλογής απορριμμάτων.

Δώσαμε έμφαση  στην εξυπηρέτηση του πολίτη με την λειτουργία της γραμμής του δημότη, με πρόσβαση στο διαδίκτυο, με ενημερωτικές εκδηλώσεις, με την λειτουργία των χωρικών αντιδημάρχων, κλπ.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά  της αυτοδιοίκησης,  βιώνουμε μια πρωτοφανή μείωση και συρρίκνωση των χρηματοδοτήσεων μας.  Συνολικά οι μειώσεις στην χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης ξεπερνούν το 60%. Ειδικότερα στη ΣΑΤΑ η μείωση είναι τραγική. Χαρακτηριστικά  η ΣΑΤΑ  που έπαιρναν οι Δήμοι εδώ στην περιοχή μας  το 2010 αντιστοιχούσε σε 50 περίπου ευρώ για κάθε Δημότη. Στον προϋπολογισμό που υλοποιούμε για το 2014 το ποσόν αυτό δεν ξεπερνά τα 11 ευρώ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για τις προσδοκίες των πολιτών για την αντιμετώπιση των μικρών προβλημάτων καθημερινής  λειτουργίας και συντήρησης των δημοτικών μας υποδομών.

Κάναμε τη στρατηγική επιλογή να μην μειώσουμε τις υπηρεσίες μας, αυτό όμως απαιτεί σημαντική  προσπάθεια ώστε να ανταπεξέλθουμε, λόγω των  μειωμένων  εσόδων στις ανάγκες και να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την εικόνα του Δήμου. Και το καταφέρνουμε .

Μειώθηκαν τα ίδια έσοδα μας, από τα ξενοίκιαστα μαγαζιά, από τις δυσκολίες των ενοικιαστών να ανταποκριθούν στα ενοίκια και γενικότερα τα κάθε είδους έσοδα του Δήμου είναι μειωμένα.

Επίσης έχουμε μια τρομακτική υστέρηση στις χρηματοδοτήσεις του Τοπικού Πόρου.

Σε όλη αυτή την κατάσταση προστίθεται  η αλλαγή του μεγέθους διάφορων συντελεστών κόστους, όπως είναι το πετρέλαιο και το ρεύμα, που δεν ακολούθησαν τη γενική υφεσιακή πορεία της χώρας αλλά αντίθετα αυξήθηκαν, με συνέπεια να επηρεάσουν και να αυξήσουν το λειτουργικό μας κόστος.

Επιπλέον,  το προβλεπόμενο από  τον Καλλικράτη ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ¨Ελλάδα¨ , που θα χρηματοδοτούσε μικρά έργα της αυτοδιοίκησης έμεινε στα χαρτιά, ανατρέποντας τον προγραμματισμό των Δήμων για την τρέχουσα δημοτική περίοδο.

Θα είναι παράλειψη να μην αναφερθώ στους  εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κάτω από δύσκολες συνθήκες,  με αποδοχές που έχουν υποστεί σημαντική περικοπή, υπό την απειλή της διαθεσιμότητας και  της κινητικότητας,  με ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον και που παρόλα αυτά προσπαθούν να υλοποιήσουν  το έργο τους.

Σταθήκαμε  απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα και θα σταθούμε και από εδώ και εμπρός. 

Γιατί αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση αυτής της περιόδου. Σε μια περίοδο που η αυτοδιοίκηση υφίσταται τρομακτική περικοπή πόρων , σε μια περίοδο που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες  της αφαιρούνται αρμοδιότητες  να σταθεί όρθια, να μην περιορίσει τις δομές και τις λειτουργίες της, να αναλάβει νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στο σημερινό ζοφερό τοπίο της κρίσης, να αποτελέσει την ελπίδα και την προοπτική για την απασχόληση, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τόπο .

Η   δράση  μας είναι καθαρή και συγκεκριμένη

Αντιδράσαμε σε όλες τις περικοπές που αφορούσαν τους πόρους της αυτοδιοίκησης,  διεκδικήσαμε και απαιτήσαμε αυτά που δικαιούμασταν και δικαιούμαστε.

Ήμασταν από τους Δήμους που πρωτοστατήσαμε στον αγώνα .   Κλείσαμε το Δήμο και τις  Δομές μας, παρά τις  συνέπειες που είχε το κλείσιμο του Δημαρχείου στους συμπολίτες μας.

Ήμασταν από τους Δήμους που συνταχθήκαμε με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, για να διεκδικήσουμε και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε πόρους,

Σε  αυτήν την δύσκολη περίοδο, οφείλαμε και μείναμε όρθιοι, σαν αυτοδιοίκηση και σαν αυτοδιοικητικοί οργανισμοί.

Γιατί σήμερα η αυτοδιοίκηση επιτελεί έναν μοναδικό ρόλο. Εάν η ελληνική κοινωνία, η ελληνική περιφέρεια δεν έχει καταρρεύσει αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ύπαρξη της αυτοδιοίκησης,  στη λειτουργία της  και στις υπηρεσίες που παρέχει στους πολίτες, ιδίως στον προνοιακό και κοινωνικό τομέα.

Εξυγιάναμε τα οικονομικά μας, εκμεταλλευόμενοι κάθε  ευκαιρία που μας δόθηκε, αξιοποιήσαμε τα παρακρατηθέντα,  τα ληξιπρόθεσμα ,την αναδιάρθρωση του δανεισμού . Και οι καλύτεροι μάρτυρες αυτής της προσπάθειας είναι οι ίδιοι οι πολίτες που είδαν οφειλές ετών να εξοφλούνται.

Αξιοποιήσαμε τα προγράμματα απασχόλησης, δίνοντας δουλειά σε συμπολίτες μας, σφίξαμε το ζωνάρι σε ότι αφορά τις ελαστικές δαπάνες, με αποτέλεσμα τα οικονομικά του Δήμου να έχουν εξορθολογιστεί, να είναι  υγιή, και να εξυπηρετούν στο σύνολό τους, τόσο τις υποχρεώσεις στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα .

Διαψεύσαμε πανηγυρικά όλα αυτά που διαλαλούσαν οι Κασσάνδρες τα προηγούμενα χρόνια σχετικά με την οικονομική του κατάσταση και την κινδυνολογία για επερχόμενη αδυναμία πληρωμής ακόμα και της μισθοδοσίας .

Προχωρήσαμε σε πολιτικές επιλογές που σχετίζονταν με τη μείωση του λειτουργικού και του ενεργειακού κόστους του Δήμου μας, με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας μας, έτσι ώστε με μειωμένο το κόστος λειτουργίας μας, να συνεχίσουμε να είμαστε Δήμος και αιρετοί δίπλα στον πολίτη με καλύτερους όρους, με καλύτερες προϋποθέσεις και με μεγαλύτερες δυνατότητες για προσφορά.

Κάναμε επιλογές  που σχετίζονταν με την δυνατότητα του πολίτη να έχει δίπλα του τον Δήμο Κοζάνης να απευθύνεται σε εμάς για τα προβλήματά του και να μπορούμε να ανταποκριθούμε  με κάθε τρόπο σε αυτά.

Στηρίξαμε  και διευρύναμε το κοινωνικό μας έργο.

Οι προνοιακές  υπηρεσίες του Δήμου, οι προνοιακές Δομές, οι δράσεις εθελοντισμού και προσφοράς όλα αυτά τα χρόνια, αποτέλεσαν πολύτιμο στήριγμα , ένα χέρι βοηθείας, στην προσπάθεια  να κάνουμε τον πολίτη να μη νιώθει μόνος στην δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε. 

Το βοήθεια στο σπίτι, τα συσσίτια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί τα ΚΔΑΠ τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών, το κέντρο πληροφόρησης για τις κακοποιημένες γυναίκες, οι νέες Δομές για τα ΑΜΕΑ και οι νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί που κατασκευάζουμε, η προσφορά θέσεων κοινωνικής εργασίας για καταδικασμένους συμπολίτες, η στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η καθημερινή παρουσία και στήριξη απ’ την υπηρεσία πρόνοιας του Δήμου, διευρύνουν το κοινωνικό έργο, στηρίζουν τον εργαζόμενο, την κοινωνία που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια εθελοντισμού, δίνουμε θετική διέξοδο σε κάθε διάθεση για προσφορά απλών πραγμάτων, υλικής  βοήθειας, τροφίμων και σε κάθε τι που μπορεί να δώσει μικρές ή μεγαλύτερες ανάσες στον δοκιμαζόμενο συμπολίτη μας, συνεργαζόμαστε με όλα τα σωματεία και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας.

Ήμασταν δίπλα στους δημότες μας σε έκτακτες περιστάσεις όπως το πρόβλημα της ύδρευσης του Ελλησπόντου με την ύπαρξη Χρωμίου, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αιανή όπως και την υπόθεση του στρατοπέδου μεταναστών του Μαυροδενδρίου.

Έτσι θα είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά αυτοδιοίκηση πολίτες, εργαζόμενοι,  φορείς, αντίθετοι στην προσπάθεια διάλυσης της  ΔΕΗ .

Υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο μέσα από την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.

Είμαστε από τους πρωτοπόρους στην αυτοδιοίκηση, με βάση τα έργα που υλοποιούμε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και αυτό υπηρετεί τουλάχιστον τρείς  στόχους. Από τη μια μεριά αντιμετωπίζει  τα προβλήματα των συμπολιτών μας,  δίνει διέξοδο και απαντήσεις σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής στην πόλη, το περιβάλλον. με την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα δίνουν και μικρές ή μεγαλύτερες απαντήσεις στους επιχειρηματίες της περιοχής μας, στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα όμως δημιουργούν προϋποθέσεις  μιας άλλης αναπτυξιακής πορείας του τόπου.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ενταγμένα έργα στο ΕΣΠΑ που αγγίζουν τα 130 εκατομμύρια ευρώ. Έργα στα οποία απασχολούνται εργαζόμενοι, υπάρχουν προμήθειες και υλικά. Δυστυχώς βέβαια στον οικοδομικό τομέα είναι τα μοναδικά έργα τα οποία  εκτελούνται και ενισχύεται έτσι η τοπική οικονομία μας.

Ενδεικτικά θα αναφερθώ στην  ανάπλαση στα  Ηπειρώτικα, τα  Πλατάνια, το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα σχολεία που κατασκευάζουμε, τις πλατείες στην πόλη και σε διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα, τα μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης, κ.ο.κ.

Με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, έχουμε βάλει τα θεμέλια και λειτουργούμε έτσι ώστε να αναδείξουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου μας και τον πλούτο που κρύβει αυτός ο τόπος, να διευρύνουμε τις  ευκαιρίες που μπορεί να προσφέρει, προκειμένου μαζί με τους  συμπολίτες μας και τους φορείς της περιοχής, συλλογικά, να δρομολογήσουμε μια νέα αναπτυξιακή πορεία προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα της περιοχής, να την καταστήσουμε προορισμό , να αυξήσουμε την απασχόληση σε όλους τους τομείς  της οικονομίας.

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονίσουμε (διότι δεν είναι αυτονόητο) είναι ότι ο σχεδιασμός μας διακατέχεται από την ευαισθησία μας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των φυσικών μας πόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Δήμος Κοζάνης απέσπασε το 1ο Βραβείο Περιβαλλοντικής Πολιτικής στα Βραβεία Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας «Οικόπολις» 2013 ενώ λειτουργεί επί 20 συνεχή χρόνια το έργο της Τηλεθέρμανσης με τεράστια περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες.

Φίλες και φίλοι

Βιώνουμε μια περίοδο όπου ο δημόσιος τομέας στην πατρίδα μας αναδιατάσσεται και συρρικνώνεται.  Βιώνουμε μια περίοδο όπου πάρα πολλοί συμπολίτες μας κοιτούν αμήχανα γύρω τους αναζητώντας και προβληματιζόμενοι για τον τομέα απασχόλησης, τον τρόπο απασχόλησης, για την διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματός τους για το αναπτυξιακό μέλλον της πατρίδας μας.

Στην κατεύθυνση αυτή αναπτύξαμε ιδιαίτερες και σημαντικές πρωτοβουλίες. Αναφέρω ενδεικτικά: 

·                    Το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Πρωτοστατήσαμε στον αγώνα να μην συρρικνωθεί το ΤΕΙ και να παραμείνει το Πανεπιστήμιο, γιατί θεωρούμε ότι η περίοδος που διανύουμε  θα είναι περίοδος της γνώσης και της καινοτομίας. Είναι περίοδος όπου τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα καλούνται να αποτελέσουν τα απαραίτητα εργαλεία στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Η προσπάθεια μας δικαιώθηκε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση το πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να βγουν  αλώβητα από την όλη δοκιμασία. Η λειτουργία του παραρτήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ στην Κοζάνη αποτελεί επίσης μια σημαντική κατάκτηση.

·                    Αναδεικνύουμε τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα είναι τομέας ιδιαίτερα αναπτυγμένος  στη Δυτική Ευρώπη. Αποτελεί  το 20% περίπου της Ευρωπαϊκής Οικονομίας ενώ στην πατρίδα μας είναι σχεδόν στο μηδέν.

Οργανώσαμε εκδηλώσεις για να γνωστοποιήσουμε αυτόν τον τομέα της οικονομίας και θα συνεχίσουμε στο μέλλον με ακόμη μεγαλύτερη  έμφαση, ώστε να αναδείξουμε τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες  που δίνει η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα,  στην συνεργασία  και ιδίως στις νέες δομές που προωθεί ο Δήμος.

·                    Πρωτοπορήσαμε στο ζήτημα της καταγραφής της Δημοτικής Περιουσίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δ.Μ.  με τρόπο  εύχρηστο, σύγχρονο, ψηφιακό  ώστε η Δημοτική Περιουσία, το τεράστιο αυτό απόθεμα, να μπορέσει να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα προσελκύσει επενδύσεις, θα  ενισχύσει την απασχόληση και  σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση  θα δημιουργήσει νέες επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή μας.

·                     Πήραμε πρωτοβουλίες για τον  πρωτογενή τομέα και την στήριξη της ορατής επιστροφής  συμπολιτών μας, στην γεωργία και την κτηνοτροφία.

Ένας τομέας ο οποίος είχε εγκαταλειφθεί για χρόνια. Ο Πρωτογενής είναι ένας τομέας στον οποίο η Τ.Α. έχει αρμοδιότητες, οι οποίες όμως δεν έχουν μεταφερθεί στο σύνολό τους σε αυτή.  Παρ’ όλα αυτά  εκπονήσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, το οποίο παρουσιάσαμε στις Δημοτικές Ενότητες και διαβουλευτήκαμε με τους κατοίκους. Διοργανώσαμε Συνέδριο, όπου παρουσιάστηκε και συζητήθηκε  το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις εργασίες του οποίου συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε ο Δήμος μας στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο, (και αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων) να είναι έτοιμος  να απαντήσει, να χαράξει μια νέα πορεία στον Πρωτογενή Τομέα τεκμηριωμένα, υπεύθυνα και στη σωστή κατεύθυνση.

·                    Σε όλη αυτή τη θητεία δώσαμε έμφαση τις δράσεις εξωστρέφειας που σχετίζονται με την προβολή της περιοχής μας, με την προβολή των κατακτήσεων της, με την προβολή των ιδιαιτεροτήτων της.  Είμαστε από τους πρωτοπόρους στην αυτοδιοίκηση,  που εκπονούμε, συνεργαζόμενοι με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τη μελέτη στρατηγικού marketing του του Δήμου μας. Η εικόνα της περιοχής μας έχει επηρεαστεί από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ . Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα ιδιαίτερα στην περίοδο που διανύουμε, στην περίοδο που ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε πόλεις και περιοχές συνεχώς εντείνεται.

Αναπτύξαμε διαδημοτικές εθνικές και ευρωπαϊκές συνεργασίες. Συμμετέχουμε και έχουμε ενεργό ρόλο σε θεματικά δίκτυα, όπως το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων, το Δίκτυο Υγειών Πόλεων, κ.α.

Ο τόπος μας έχει ένα τεράστιο δυναμικό, τεράστιες ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση, έχει ομορφιές και δυναμικό το οποίο δεν έχει αναδειχθεί και είναι ανάγκη σήμερα να το γνωρίσουμε εμείς  οι ίδιοι και να το  προβάλλουμε αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του,  είτε αυτό αφορά το πολιτιστικό μας απόθεμα, είτε αφορά τον  βιομηχανικό μας χαρακτήρα, είτε αφορά τους φυσικούς μας τόπους, τους αρχαιολογικούς τόπους, τις λίμνες μας, κτλ. 

·                    Κινητοποιηθήκαμε συλλογικά ώστε να ενεργοποιήσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες που για χρόνια παρέμειναν ανενεργές. Η επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Γενικό Πολεοδομικό μετά την τροποποίηση του νόμου, η προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε  την αξιοποίηση του  Ξενία, το αίτημα προς τον ΟΣΕ για παραχώρηση- αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεών του στην Κοζάνη.

Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να κινούμε όλες εκείνες τις μακροχρόνιες διαδικασίες που είναι αναγκαίες για τις μετεγκαταστάσεις της Ποντοκώμης και Ακρινής την ίδρυση νέου νεκροταφείου στην Κοζάνη κτλ.

Φυσικά δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. θα προτιμούσαμε να έχουν γίνει περισσότερα. Θα προτιμούσαμε κάποια πράγματα να τρέχουν γρηγορότερα. Θα επιθυμούσαμε έναν πιο κοινό βηματισμό, μα πιο ισόρροπη πορεία των 5 πρώην Καποδιστριακών Δήμων.  Η κοινωνία μας πονά. Οι νέοι μας φεύγουν. Η ανεργία είναι στα ύψη.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα της τοπικής κοινωνίας , προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες, να δώσουμε θετική προοπτική στις δυνατότητες του τόπου. Και όλη αυτή η προσπάθεια καταβάλλεται σ΄ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δυσμενές , όπου εντείνεται η γραφειοκρατία  , και μια δημόσια διοίκηση σε παράλυση .

 Όμως ταυτόχρονα λειτουργούμε  , σε όλες τις εκφάνσεις μας, με τρόπους που  εξασφαλίζουν την δημοσιότητα, τον  έλεγχο, και την διαφάνεια, έτσι ώστε να πάψει να στοχοποιείται  η Τ.Α. για όλα τα δεινά του δημοσίου τομέα.   

Η πορεία μας για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο έχει πολύ καθαρές στοχεύσεις, στοχεύσεις που πάνε να υπηρετήσουν τον τόπο, τον πολίτη και τα προβλήματά του.   

Στοχεύσεις που υπηρετούν το στρατηγικό στόχο για το Δήμο μας, το ισχυρό εκείνο περιφερειακό κέντρο που μπορεί να ανταγωνιστεί και να ανταποκριθεί ισότιμα στις ανάγκες και τις προκλήσεις της περιόδου που διανύουμε.

Εργαζόμαστε συστηματικά για να δημιουργήσουμε έναν αυτοδιοικητικό οργανισμό που μετεξελίσσεται από τον Δήμο επαίτη, τον Δήμο διεκδικητή , τον κατασκευαστή έργων , στο Δήμο που συγκλίνει με το αυτοδιοικητικό  κεκτημένο της Ευρώπης ,στο Δήμο που διεκδικεί και συμπαρατάσσεται με τις προοδευτικές αντιλήψεις για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, που με όρους αειφορίας αξιοποιεί και προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και  αναδεικνύει νέα , αναλαμβάνοντας καθοριστικό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε το μέλλον με όρους παρελθόντος. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το κράτος, η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα έχουν τελειώσει χωρίς επιστροφή. Δεν υπάρχουν πλέον οι πόροι για να γίνει αυτό. Κι αν το ΕΣΠΑ ήταν στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ το νέο ΕΣΠΑ θα είναι μικρότερο. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι ανύπαρκτο, τα αναπτυξιακά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης τα περιμένουμε και δεν τα βλέπουμε, συνεπώς πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που βλέπουμε το μέλλον.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους του ιδιωτικού τομέα, πρέπει να κινητοποιήσουμε ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλο το προσωπικό μας.

Πρέπει να ενσωματώσουμε όλες τις νέες τεχνολογίες στην καθημερινή μας λειτουργία, και κυρίως πρέπει να θεσμοθετηθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης ώστε να αναφερόμαστε πλέον στην πραγματική αποκέντρωση, η οποία αποτελεί τη μόνη διέξοδο και κινητήρια δύναμη για φυγή προς τα εμπρός. Δεν μπορούμε να είμαστε προσκολλημένοι στις αντιλήψεις του παρελθόντος.

Η καινοτομία πρέπει να γίνει βασική επιλογή της λειτουργίας μας, και δεν αναφέρομαι μόνο στην τεχνολογική καινοτομία. Η τεχνολογική καινοτομία πρέπει και αυτή να τρέξει αλλά είναι ζήτημα κυρίως των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, των ερευνητικών μας κέντρων. Καινοτομία στη λειτουργία μας, σημαίνει καινοτομία στην σχέση μας με τον πολίτη. Καινοτομία στην καθημερινή μας δουλειά.

Είμαστε λοιπόν, εκείνος ο φορέας, που την επόμενη  περίοδο πρέπει να αναλάβει αυτήν την πρωταγωνιστική δράση, αυτή την πρωταγωνιστική πρωτοβουλία γιατί η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο, το μεγάλο αίτημα της εποχής.

Είμαστε ο φορέας, που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες που έχει ο τόπος μας.

Όμως δεν είναι δυνατόν να υλοποιήσουμε αυτή την πορεία χωρίς να έχουμε συμπαραστάτη μας το κράτος, σε εκείνες τις δράσεις που πρέπει να απλοποιηθούν, να εξειδικευτούν, να επιλυθούν, να εκσυγχρονιστεί  το γραφειοκρατικό σύστημα, να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα ζητήματα που θέλουμε. Δεν είναι δυνατόν να μην ενισχυθεί μετά την μεγέθυνση της αυτοδιοίκησης η αποκέντρωση λειτουργιών. Δεν είναι δυνατόν να μην αποτελεί κυρίαρχο αίτημα η περαιτέρω αποκέντρωση, ο εξορθολογισμός, η απλοποίηση διαδικασιών. Πρέπει επιτέλους τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα να εκλείψουν για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης σε έναν θεσμό σύγχρονο, που θα μπορεί να απαντά στα σύγχρονα και επιτακτικά προβλήματα του πολίτη.

Όμως πεδίο δόξης λαμπρό της αυτοδιοίκησης είναι η ανάδειξη των νέων μεγάλων προκλήσεων για ανάπτυξη.

Να αναδείξουμε τους φυσικούς μας πόρους, τα τοπικά μας προϊόντα, τις ιδιαιτερότητες της αγροτικής μας παραγωγής, την τοπική μας κουζίνα, το τεράστιο πολιτιστικό μας απόθεμα. Σαν μεσογειακή χώρα, ζώντας σε ένα κλίμα μοναδικό στην Ευρώπη, έχουμε να προβάλλουμε-αξιοποιήσουμε πολλά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν την οικονομία μας και την ανάπτυξή μας από την εσωστρέφεια στην εξωστρέφεια, και από την ποσότητα στην ποιότητα.

Αυτή είναι η πρόκληση του μέλλοντος. Η ανάπτυξη όπως την ξέραμε τελείωσε.  Η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη,  αν δεν έσβησε ήδη, θα σβήσει σύντομα.

Στο νέο μοντέλο κυριαρχούν οι λέξεις: Ανταγωνιστικότητα, Εξωστρέφεια, Ποιότητα , Καινοτομία, Κοινωνική Συνοχή

Απαντάμε θετικά στις προκλήσεις της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.

Αντίπαλοι μας είναι μόνο τα προβλήματα

Σύμμαχοί μας είναι οι πολίτες

Όπλα μας είναι το σχέδιο, οι καθαρές στοχεύσεις, η απόδοση, η ικανότητα, η εμπειρία, οι νέοι άνθρωποι.

Οι νέοι άνθρωποι που στελεχώνουν την νέα μας δημοτική ομάδα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Που φέρνουν μαζί τους μια νέα ορμή, μια καινούργια  δυναμική, που εμπλουτίζουν τον σχεδιασμό μας για το μέλλον του τόπου μας.

Αγκαλιάζουμε όλους τους πολίτες.

Χωρίς ξεπερασμένους διαχωρισμούς και διακρίσεις.

Χωρίς στεγανά.  Τα προβλήματα και η εποχή απαιτούν ισχυρά κινήματα.

Κρατούμε την τύχη του τόπου στα χέρια μας.

Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί, συντονισμένα.

Αξιοποιώντας ανθρώπους, τεχνολογίες και ιδέες, με σεβασμό στο περιβάλλον και την ισόρροπη ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία, εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία, με σκληρή  δουλειά , συλλογικά, να προσπαθήσουμε να πολλαπλασιάσουμε τις ελπίδες των συμπολιτών μας για ένα καλύτερο αύριο, να προγραμματίσουμε και να περιγράψουμε το όραμα για την αυριανή εικόνα του Δήμου μας, της Περιφέρειάς μας, της πατρίδας μας.

Σας καλώ όλες και όλους

Να στηρίξετε την νέα μας προσπάθεια, τον νέο συνδυασμό μας. διότι:

·        έχουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο μας

·        αποδείξαμε ότι έχουμε την γνώση και την εμπειρία να μετουσιώνουμε το όραμα σε πράξη

·        μπορούμε να συνθέσουμε και να αξιοποιήσουμε την διαφορετικότητα στις ιδέες

·        μπορούμε και δρομολογούμε καινοτόμες και πρωτοπόρες  δράσεις

Για ένα Δήμο:

        Ενεργειακό και εκπαιδευτικό κέντρο

        Πολιτιστικό προορισμό

        Κόμβο στα Ν/Δ Βαλκάνια

        Παραγωγικό

        Ανθρώπινο

 

14.04.2014
ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ