Ο Ισολογισμός του 2017 του Δήμου Κοζάνης. Άλλη μια χρονιά απραξίας περνά στην Ιστορία.

Την Παρασκευή 2-11-2018 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ισολογισμός του Δήμου για το οικονομικό έτος 2017.

Η δημοτική αρχή ενώ διανύει το 5ο και τελευταίο έτος της θητείας της, συνεχίζει να επιβεβαιώνει  την κριτική που ασκούσαμε τα προηγούμενα χρονια.

Δεν θα ασχοληθούμε με το ζήτημα του αρνητικού οικονομικού αποτελέσματος του ισολογισμού, ούτε με το ζήτημα  του ποσοστού υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2017, παρ´ όλο που στο παρελθόν μας ασκούνταν κριτική για τα θέματα αυτά.

Δεν θα ασχοληθούμε ούτε με τους εκατοντάδες αριθμούς του ισολογισμού καθώς η ενασχόληση με αυτό το θέμα το μόνο που μπορεί να καταφέρει, είναι να συσκοτίσει την πραγματικότητα και να χαθεί η ουσία.

Επίσης δεν θα ασχοληθούμε με τις παρατηρήσεις –υποδείξεις της έκθεσης του ορκωτού λογιστή επί του ισολογισμού, αλλά αναμένουμε τη συμμόρφωση της δημοτικής αρχής με αυτές.

Ειναι όμως ενδιαφέρον να σταθούμε στα παρακάτω σημεία.

  • Για μιά ακόμη χρονιά (το ίδιο ακριβώς είχε γίνει και στον ισολογισμό του 2016) δεν συζητούνται στο δημοτικό συμβούλιο οι τρημινιαίες οικονομικές καταστάσεις, όπως προβλέπεται απο το νόμο, οι οποίες πληροφορούν πολίτες και δημοτικούς συμβούλους για την πορεία των οικονομικών κατά τη διάρκεια του έτους.

Αντί να τηρηθούν  τα προβλεπόμενα από το νόμο,  οι τέσσερις τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις συζητήθηκαν όλες μαζί, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής μερικές μέρες πριν, συγκεκριμένα στις 29-10-2018.

Άραγε ποιά λογική διαφάνειας εξυπηρετεί  αυτή η τακτική;

Γιατί το ISO των οικονομικών υπηρεσιών, για το οποίο επαίρεται η δημοτική αρχή δεν υπηρετεί αυτή την υποχρέωση;

  • Πολλές φορές η αλήθεια αναδεικνύεται και τεκμηριώνεται μόνον μέσα από την παράθεση στοιχείων.

Πέρα από τον ισολογισμό και τις τριμηνιαίες καταστάσεις, η οικονομική υπηρεσία δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του δήμου μηνιαία στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Από τις τρεις αυτές πηγές προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία :

   ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ   ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ

   ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ 2017

   ΕΣΟΔΑ  :    36,868 εκ. ευρώ

   ΕΞΟΔΑ  :    37,038 εκ. ευρώ 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Δεκ 2017)

   ΕΣΟΔΑ  :    24,798 εκ. ευρώ

   ΕΞΟΔΑ  :    31,689 εκ. ευρώ

   http://www.cityofkozani.gov.gr/web/guest/proypologismoi

 ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΠΟ  ΤΙΣ ΤΡΙΜΗΝ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (Δεκ 2017) 

ΕΣΟΔΑ  :    41,949 εκ. ευρώ

ΕΞΟΔΑ  :    39,927 εκ. ευρώ

     Είναι ολοφάνερη η ασυμφωνία των οικονομικών αποτελεσμάτων. Θέσαμε το θέμα στο συμβούλιο και αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις.

  • Το πιο ενδιαφέρον όμως στοιχείο του ισολογισμού αφορά τις πηγές εσόδων πέρα απο τα ίδια έσοδα του δήμου (ανταποδοτικά, τέλη, φόροι, δικαιώματα κτλ).

Οι χρηματικές εισροές λοιπόν το 2017 ήταν οι εξής :

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ / ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ / ΣΥΝΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΤΟΥΣ 2017

ΚΑΠ 9,227
ΚΑΠ Σχολική 1,025
Προνοιακά

Επιδόματα

 

8,132

Επιδότηση ΟΑΕΔ για κοινωφελή  

505

Ληξιπρόθεσμα     980
ΣΑΤΑ 1,175
ΣΑΤΑ Σχολική     192
ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΟΡΟΣ 2,298
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ διάφορες  

240

ΕΣΠΑ     140

                                      ΣΥΝΟΛΟ          :       23,914 εκ. €

Η απλή ανάγνωση του πίνακα αποδεικνύει περίτρανα ότι τα έσοδα του δήμου απο ανταγωνιστικά προγράμματα, το ΕΣΠΑ ιδίως, ήταν μόλις 140 χιλιάδες ευρώ σε ένα σύνολο εισροών 24 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Δηλαδή όλα σχεδόν έσοδα του 2017 θα ήταν τα ίδια ακόμα και αν ο δήμος ήταν ακέφαλος, καθώς η πλειονότητα των εισροών αφορά πόρους που δικαιούται ο Δήμος είτε με βάση το μέγεθός του, είτε χάρη σε  παλαιότερες κατακτήσεις (τοπικός πόρος).

Επιβεβαιώνεται δυστυχώς πλήρως η κριτική που ασκήσαμε τα προηγούμενα χρόνια τόσο για τη διαχείριση του τοπικού πόρου όσο και για την αδυναμία της δημοτικής αρχής να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες, να δρομολογήσει έργα και δράσεις που δίνουν προοπτική και ελπίδα για το μέλλον.

Αποδεικνύεται πως διανύουμε τη μεγαλύτερη σε διάρκεια αυτοδιοικητική περίοδο με ανύπαρκτο έργο.

Δυστυχώς ο ισολογισμός του 2017 αποδεικνύει γι ακόμη μία φορά πως η δημοτική αρχή παρακολουθεί άβουλη την κρίση που βιώνει ο τόπος μας αδυνατώντας να σχεδιάσει, να υλοποιήσει, να διεκδικήσει αυτό που χρειάζονται και απαιτούν οι πολίτες.

Κοζάνη 8/11/2018

08.11.2018
ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ