Επιστολή του δημάρχου Κοζάνης στον υπουργό Δημόσιας Τάξης για το ζήτημα της ίδρυσης κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο Μαυροδένδρι

Κύριε υπουργέ,
Την Παρασκευή 21/12/2012 αναδείχτηκε από τοπικό διαδικτυακό μέσο, το θέμα της μετατροπής του Στρατοπέδου 523ΤΠ Kέντρου Eκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στη Τ.Κ Μαυροδενδρίου του Δήμου μας, σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών. Απ’την γενικότερη φιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω απ’ το θέμα, όπως ήταν φυσικό, αλλά και από επικοινωνία που είχα την ίδια ημέρα με τον Διευθυντή του Πολιτικού σας γραφείου κ.Περδίκη προέκυψε πως:
α)το υπόψη στρατόπεδο συμπεριλαμβάνεται στις 18 εναλλακτικές θέσεις δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών και οι οποίες αξιολογούνται προκειμένου να επιλεγούν οι κατάλληλες προς τούτο θέσεις, και
β) τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε το χώρο προκειμένου να αξιολογήσει τις υφιστάμενες υποδομές του στρατοπέδου.
Κύριε υπουργέ,
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι εθνικό, δεν αφορά μια συγκεκριμένη περιοχή της πατρίδας μας και συνεπώς όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην αντιμετώπισή του. Είναι βέβαια, κατά τη γνώμη μου, απαραίτητη η συνεννόηση και ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, πριν αποφασιστεί η εγκατάσταση οποιασδήποτε υποδομής αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
 Δε θα σταθώ στο σημείο αυτό σε ζητήματα που είναι αποκλειστικής ευθύνης του Υπουργείου σας, όπως: σκοπιμότητα  ίδρυσης κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών, συνθήκες φιλοξενίας, ασφάλεια, υγειονομικές συνθήκες κ.τ.λ τα οποία όμως αφορούν τους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα του Μαυροδενδρίου, και θεωρώ αυτονόητο ότι πρέπει να παρουσιαστούν –αναλυθούν στους κατοίκους πριν τη λήψη οριστικών αποφάσεων. Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνω και τις οποίες άλλες επιπτώσεις δημιουργούνται από τη χωροθέτηση στην τοπική κοινωνία.
   Η χωροθέτηση όμως κ.Υπουργέ των εγκαταστάσεων αυτών ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδίως όταν αυτή αφορά αλλαγή χρήσης  υφισταμένων χώρων, που είναι αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών στους συγκεκριμένους χώρους (ύδρευσης, αποκομιδή απορριμμάτων κ.τ.λ) όχι μόνο δεν οδηγεί σε λήψη των σωστών αποφάσεων συχνά όμως δίνει τροφή σε ηθελημένες ή αθέλητες παρερμηνείες σχετικά με τις προθέσεις της πολιτείας.
    Για όλους τους παραπάνω λόγους κ.Υπουργέ θεωρώ πως η έγκαιρη,  πριν τη λήψη αποφάσεων, και έγκυρη, από υπεύθυνα χείλη, ενημέρωση για όλα τα παραπάνω ζητήματα της τοπικής κοινωνίας του Μαυροδενδρίου είναι εντελώς απαραίτητη.
04.12.2012
ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ