Πολιτισμός

ΔΩΚ

Ο τόπος μας, διαθέτει ένα σημαντικό πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα, το οποίο αναδεικνύουμε με δράσεις εθνικής εμβέλειας. Αξιοποιούμε τις σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουμε δημιουργήσει και συνεχίζουμε με σχεδιασμό νέων. Προβάλλουμε μέσω οργανωμένων δράσεων διάδοσης – δικτύωσης, σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα και λαογραφικά δρώμενα. Ενεργοποιούμε, με σεβασμό, τον ανθρωπογενή πλούτο του τόπου μας. Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια πολιτιστικής δημιουργίας.

Με την πεποίθηση πως ο πολιτισμός είναι αγαθό πρώτης ανάγκης, αλλά και μοχλός ανάπτυξης. Τρόπος αντίστασης στον ατομισμό, αλλά και ενίσχυσης της ιδιαίτερης μας ταυτότητας, δημιουργούμε, παράγουμε και ερχόμαστε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και διάδοσής του.

Ανοίγουμε δρόμους:

– Με τη διοργάνωση κορυφαίων πολιτιστικών θεσμών, όπως τα Λασσάνεια, ο Ευξείνιος Κύκλος και η Κοζανίτικη Αποκριά.

– Με τη λειτουργία κυττάρων πολιτιστικής παιδείας και δημιουργίας, όπως η ΠΑΝΔΩΡΑ, το Δημοτικό μας Ωδείο, το Εικαστικό και Φωτογραφικό Εργαστήρι αλλά και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, ενός από τα πιο δημιουργικά και παραγωγικά ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας.

– Με τη λειτουργία εστιών γνώσης όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Χαρτοθήκη και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας αλλά και τη διοργάνωση συνεδρίων και διαλέξεων.

– Με την προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και αρχιτεκτονικού μας πλούτου και των ελάχιστων, δυστυχώς, διατηρητέων ( Αρχοντικά Βούρκα, Βαμβακά, Λασσάνη, Φασούλα,Δρίζειο).

– Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων λαϊκής συμμετοχής και τη στήριξη και συνεργασία με τους δεκάδες πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας, με σεβασμό στην παράδοση και την ανάγκη διατήρησής της.

– Με τη διοργάνωση είτε τη στήριξη Διεθνών Φεστιβάλ κύρους, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης, το Φεστιβάλ Ακορντεόν και το Φεστιβάλ Τζαζ.

Συνεχίζουμε θέτοντας στόχους:

– Την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής

– Την υλοποίηση του νέου σύγχρονου κτιρίου της βιβλιοθήκης, που θα αναδείξει τον μοναδικής αξίας πλούτο που διαθέτει.

– Την προβολή του Λαογραφικού Μουσείου, του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας(Αρχοντικό Φασούλα) και της Χαρτοθήκης (Αρχοντικό Λασσάνη).

– Την δημιουργία πινακοθήκης στο αρχοντικό Βαμβακά.

– Με κέντρο τη «Νέα Ποντοκώμη», την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού, με τη συνεργασία των δεκάδων σωματείων που λειτουργούν στο Δήμο, αναβιώνοντας και διατηρώντας ήθη και έθιμα των χαμένων και αλησμόνητων πατρίδων.

– Την ενίσχυση των λαογραφικών εθίμων του Τσιαρτσιαμπά, με τις Λαζαρίνες, τη διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος και της ξεχωριστής μουσικής παράδοσης

– Την περεταίρω ανάπτυξη του μοναδικού εθίμου της Κοζανίτικης αποκριάς

– Τον σχεδιασμό για την επανασύνδεση και αξιοποίηση όλων των ομογενών της διασποράς.

 

04.05.2014
ΕΝΟΤΗΤΑ