Τα “ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ” Δημοτικά Τέλη για το2017

Σκουπιδιάρικο

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 10 Οκτωβρίου, παρακολουθήσαμε με έκπληξη την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (ανταποδοτικά τέλη), για το 2017.

Με έκπληξη διότι μετά τις περσινές αυξήσεις των τελών, παραδέχτηκε , διανύοντας τον τρίτο χρόνο της θητείας της, ότι η οικονομική κατάσταση των δημοτών δεν επιτρέπει αυξήσεις!!!

Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη διότι :

  • Η εισήγηση ήταν παραπλανητικήαφού με μαγικό τρόπο ¨εξαφανίζει¨ υποχρεώσεις του Δήμου Κοζάνης προ της ΔΙΑΔΥΜΑ, για την διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 568.000 € ( 965.000 € αντί για 1.528.000 € ).
  • Αναδείκνυετο διπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής διότι ενώ την απόφαση της ΔΙΑΔΥΜΑ, που επιβάλλει στο Δήμο Κοζάνης τέλη για το 2017 ύψους 1.528.000 €, την ψήφισαν ο Δήμαρχος Ιωαννίδης και η αντιδήμαρχος Τασοπούλου που συμμετέχουν στο ΔΣ της ΔΙΑΔΥΜΑ στο Δήμο, εισηγούνται διαφορετικά!!! Αγνοούσε εντελώς το ενδεχόμενο να μην δοθεί παράταση, για το 2017, του ειδικού τέλους ταφής από τον οικολόγο υπουργό περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, γεγονός που θα επιβαρύνει με 35 €/t την διαχείριση των απορριμμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
  • Επιδείκνυε την ικανοποίησή της για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώωνσυντροφιάς αφού μειώνει κατά 15% τους πόρους που διατίθενται. Μειώνει δηλαδή την χρηματοδότηση σε ένα πεδίο που όλοι οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι είναι εκτός ελέγχου.
  • Παραδεχόταν ότι οι δαπάνες ηλεκτροφωτισμού για το 2017 θα είναι κατά τι υψηλότερες από φέτος, αφού οι διαγωνισμοί για την τοποθέτηση λαμπτήρων LED στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, γεγονός που επιτρέπει την μείωση των ανταποδοτικών τελών,βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της μελέτης, τον 3ο χρόνο της θητείας της, και αφού ακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί που είχαν προκηρυχθεί πριν τρία χρόνια…

Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάσαμε στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι οι υποχρεώσεις του Δήμου προς την ΔΙΑΔΥΜΑ εκτοξεύτηκαν μέσα σε μια διετία από τα 688.000€ στα 1.062.000€!!!

Για να λάβουμε ως απάντηση την απίστευτη παραδοχή ότι έχουν επιλέξει να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις προκειμένου να δημιουργούν ταμειακά διαθέσιμα!!!

Αποδείξαμε δηλαδή ότι η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες με τρόπο που δεν υπηρετεί την επιβαλλόμενη από τον νόμο ανταποδοτικότητα.

Μετά την ¨παραχώρηση¨ του σιδηροδρομικού σταθμού, που είναι αγορά και ενοικίαση, η Δημοτική Αρχή δίνει την δική της διάσταση στην ¨ανταποδοτικότητα¨ στον τομέα των απορριμμάτων και του ηλεκτροφωτισμού…

Κοζάνη, 12/10/2016

12.10.2016
ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ